Tijdens mijn zwangerschap vond ik het heerlijk om me te verdiepen in alles wat met baby’s te maken heeft. Het begon met verzorgingsproducten, voeding en kleertjes. Maar op een gegeven moment moet je ook over de bevalling gaan nadenken. Wat zit er bijvoorbeeld in je kraampakket en wat zijn de alternatieven? Ik zocht een vervanging voor de grote blauwe navelklem en kwam uit bij de cord ring.
De navelstreng
Als een baby geboren wordt zit hij nog vast aan de placenta met de navelstreng. Via de navelstreng krijgt hij voedingsstoffen en zuurstof binnen, een letterlijke levenslijn dus. Wanneer de baby is geboren is de navelstreng niet meer nodig en wordt hij doorgeknipt. Aan de kant van de baby wordt een klem geplaatst zodat hij geen bloed verliest via de open wond van de navelstreng. Je kunt overigens ook voor een lotusgeboorte kiezen. Dan blijft de baby verbonden met de placenta via de navelstreng totdat deze vanzelf loslaat.
Navelstreng laten uitkloppen
In mijn bevalplan stond dat er moest worden gewacht met afklemmen totdat de navelstreng was uitgeklopt. Zo krijgt de baby nog bloed, voedingsstoffen en zuurstof binnen via de navelstreng. Volgens mij wordt dit tegenwoordig vaak standaard al gedaan. Wanneer de navelstreng is uitgeklopt, wordt er aan de kant van de placenta een klemtang (kocher) geplaatst en aan de kant van het kindje (meestal) de bekende blauwe of witte navelklem. Tussen de twee instrumenten kan de navelstreng worden doorgeknipt door bijvoorbeeld een trotse papa, mama of bevalmaatje.
De navelklem
Wat overblijft is een navelstompje met navelklem. Het navelstompje valt er gemiddeld tussen dag 4 en dag 14 af. Tot die tijd draagt je baby dus ook de navelklem. In vergelijking met je kleine baby is de navelklem best een groot ding. Tijdens het verschonen en aankleden kan hij soms in de weg zitten. Daarnaast is het naar mijn mening ook niet echt een mooi ding om te zien.
De cord ring (of navelstreng ring)
Zoals gezegd ging ik tijdens mijn zwangerschap op zoek naar alternatieven voor de plastic navelklem. Ik kwam o.a. een navelveter, naveltouwtje en de cord ring tegen. Op internet las ik een paar verhalen over navelveters die niet strak genoeg waren geknoopt of touwtjes die braken. Uiteraard hoeft dit niet altijd te gebeuren en kun je deze middelen ook gebruiken. Maar het leek mij toch iets teveel gedoe. De cord ring zag er wel heel clean en handig uit!
Tijdens een controle bij de verloskundige rond de 30 weken legde ik haar de cord ring voor. Ze reageerde enthousiast. Ze had de ring namelijk al wel eens gezien op een beurs, maar nog nooit eerder gebruikt. We spraken af dat ik de cord ring zou bestellen (inclusief handleiding) en mee zou nemen in de vluchtkoffer. De cord ring kun je bijvoorbeeld hier bestellen.
Mijn ervaring met de cord ring
Zo gezegd zo gedaan. Na de bevalling werd Loulou op mijn borst gelegd en kreeg de navelstreng de tijd om uit te kloppen. De verloskundige had voor die tijd de handleiding nog even doorgenomen en ze kreeg de ring er makkelijk op. Het zag er mooi en netjes uit! Eenmaal thuis gekomen hoorde ik van de kraamverzorgende en andere verloskundigen dat ze het een prachtige oplossing vonden. We hebben er verder dan ook geen problemen mee gehad.
Ondanks dat het toch een beetje eng blijft om zo’n kleintje te verschonen met het navelstompje er nog aan, denk ik dat het een stuk overzichtelijker is met cord ring dan met een grote navelklem.
Wat zijn jouw ervaringen met de navelklem, cord ring of een andere methode? Ik ben benieuwd!
6 Comments
Hier ook hele goede ervaringen mee. Onze verloskundige adviseerde het en verkocht ze ook 🙂 erg handig!
Dat is zeker handig! Hopelijk wordt hij zo wat bekender onder mommy’s en daddy’s to be 🙂
Hier ook een groot voorstander van de codering! Ik ben nu bezig om te kijken of we het in het ziekenhuis kunnen gaan gebruiken!
Oh wat goed! Nu de zorgverzekeraars nog 🙂
Wij kregen anderhalf jaar geleden ook veel complimenten over de cord ring. In het ziekenhuis hadden ze hem nog nooit gezien, maar ze vonden hem makkelijk in gebruik en het er veel comfortabeler uitzien dan zo’n grote klem. Ik had er twee mee (voor de zekerheid) en de ongebruikte heeft de klinisch verloskundige toen meegenomen om aan haar collega’s te laten zien.
Ook een goede ervaring dus! Ik heb hem al mijn vriendinnen ook aangeraden, topding 🙂