De nieuwe kinderkledingcollecties vliegen ons weer om de oren. Verschillende kleuren, prints en fits. De een nog leuker dan de ander. Zoveel keuze! Dat kan lastig zijn. Ik shop altijd vanuit de kleurtypes van mijn kids. Ja, echt. Zo maak ik makkelijker keuzes én haalt de kleding ze ook echt op. Meer weten? Hieronder leg ik het je uit.
Oei, nee toch maar niet
Ken je dat? Je koopt een nieuwe trui voor je kind, op de hanger is hij prachtig. Maar eenmaal aan staat hij eigenlijk helemaal niet zo leuk. Je kind oogt grauw of bleek en de trui doet niks voor hem/haar. Ik ken dit zeker, vooral bij mijn oudste heb ik hier en daar wel wat miskopen gedaan. Ik weet nu dat dit 9 van de 10 keer kwam doordat de kleur van het kledingstuk gewoon niet bij haar kleurtype paste. Nu ik hier meer inzicht in heb doe ik vrijwel nooit meer een miskoop. Ik weet welke kleuren haar prachtig staan. En daarnaast weet ik inmiddels ook (ze is 4,5) wat voor type kleding haar leuk staat. Zo is ze bijvoorbeeld geen type voor een klassiek spierwit bloesje, maar staat een flodderig linnen bloesje haar juist wel heel goed. Ik hou bij het kopen van kleding dus rekening met het kleurtype van mijn kids, maar ook met hun karakter. Zo hebben ze beide een heel persoonlijk kastje.
Kleurtypes: de 4 seizoenen
Ik ben geen expert op het gebied van kleurtypes, daarom hou ik het bij de primaire 4 kleurtypes. Voor elk seizoen 1. Dit betekent niet dat mensen die in het voorjaar zijn geboren direct lentetypes zijn. De kleurtypes worden bepaalt aan de hand van uiterlijke kenmerken: haarkleur, huidskleur en oogkleur. Ze zijn opgedeeld in koele en warme kleurtypes. Het wintertype en zomertype zijn koele kleurtypes, herfst- en lentetypes zijn juist weer warm. Daarnaast bepaal je of de kleuren binnen je kleurtype helder of gedempt moeten zijn en licht of juist diep. Je kunt hierin heel ver gaan, maar zoals gezegd ben ik geen expert en hou ik het bij de basis.
Grappig genoeg zijn mijn kinderen totaal verschillende kleurtypes. Het grootste deel van de babykleertjes die ik had bewaard van Loulou stonden Benja voor geen meter. Top, haha.
Bepaal het kleurtype van je kind
Oke, tijd om te bepalen welk kleurtype je kind is.
Warm of koel
Je begint bij de ondertoon van de huid: warm of koel. Hier kom je achter door 3 testjes te doen:
- Kijk (in daglicht) naar de aderen op zijn/haar pols. Zijn ze groenig van kleur? Warm. Zijn ze blauwig van kleur? Koel.
- Houd (in daglicht) een vel wit papier naast het gezicht. Zie je meer rood/roze/blauwe kleuren in de huid? Koel. Zie je geel/gouden kleuren in de huid? Warm.
- Deze vind ik wat lastiger, want dit is ook vaak een kwestie van smaak. Maar staan zilveren sieraden mooi bij de huid? Koel. Staat goud mooier? Warm.
Om het extra lastig te maken bestaat er ook een neutrale ondertoon. Dan kunnen zowel warme als koele kleuren gedragen worden. Let wel op dat ze niet extreem warm of koel zijn, het moet een beetje in het midden liggen.
Licht of diep (donker)
Als je weet of de ondertoon warm of koel is, dan moet je nog bepalen welk van de 2 kleurtypes je kind is. Stel, je kind heeft een warme ondertoon in zijn/haar huid. Dan heb je nog 2 keuzes: herfst of lente. Deze kleurtypes hebben andere eigenschappen. Je hebt hierin donkere en lichte types. Warme, donkere types zijn herfsttypes. Warme lichte types zijn lentetypes. Bij koele kleurtypes zijn de lichte types zomer en de donkere types winter.
De kleurtypes in het kort:
Lentetype
- Warme ondertoon
- Lichte huid
- Licht tot medium donker haar
- Lichte tot medium donkere ogen
- Weinig contrast in uiterlijk (haar/ogen/wenkbrauwen etc)
De kleuren die bij het lentetype passen zijn warm, licht en helder.
Voorbeelden: appelgroen, geel, koraalroze, turquoise, oranje.
Herfsttype
- Warme ondertoon
- Lichte tot medium donkere huid
- Rood of medium tot donker haar
- Warme oogkleur (bruin, groen of blauw met een warme tint erin)
- Vrij hoog contrast in uiterlijk (haar/ogen/wenkbrauwen etc)
De kleuren die bij het herfsttype passen zijn warm, donker (diep) en gedempt.
Voorbeelden: aardetinten, bruin, terracotta, petrol, olijfgroen, (warm) bordeaux, koraal.
Zomertype
- Koele ondertoon
- Lichte huid
- Licht tot medium donker haar
- Lichte oogkleur
- Weinig contrast in uiterlijk (haar/ogen/wenkbrauwen etc)
De kleuren die bij het zomertype passen zijn koel, licht en gedempt.
Voorbeelden: bijna alle blauwtinten, turquoise-groen, lila, zacht paars, framboos-roze, taupe, chocoladebruin, grijstinten.
Wintertype
- Koele ondertoon
- lichte huid
- Medium tot donker haar, vroeg grijs
- Donkere bruine ogen of helderblauw
- Veel contrast in uiterlijk (zoals Sneeuwwitje)
De kleuren die bij het wintertype passen zijn koel, donker icm licht (veel contrast) en helder.
Voorbeelden: Zwart, paars, aubergine (koel), donkergroen, wit, fuchsia, kobaltblauw en citroengeel.
Nu je weet welk kleurtype je kind is, kun je de kleding hierop aanpassen. Het is vooral belangrijk dat de kleur van het kledingstuk onder het gezicht (trui, shirt) goed matcht bij het kleurtype. Ook kun je letten op veel of weinig contrast in de kleuren van de kleding.
Hou in gedachten dat kleuren niet warm óf koel zijn. Kleuren hebben warme en koele tinten. Een koel zomertype kiest jeansblauw, een wintertype gaat voor kobaltblauw, een warm lentetype kiest turquoise-blauw terwijl een herfsttype gaat voor diep petrolblauw.
De kastjes van mijn kinderen
Tot slot wil ik nog even het verschil laten zien in de kastjes van mijn kids. Loulou is een herfsttype met hele donkere ogen, donker haar en een getinte huid. Dit zie je terug in haar kleding. Kleuren die ik voor haar koop zijn meestal donker, gedempt en warm. Denk aan donkerrood, donkerroze, terracotta, bruin, donkerpaars, donkergroen. Teveel pastelkleuren maken haar flets. In de zomer kan dit makkelijker als ze een (extra) kleurtje heeft van de zon. Ik kies over het algemeen geen spierwit voor haar, meestal ivoor/ecru.
Benja is een zomertype met licht asbruin haar, blauwe ogen en een lichte huid. Zijn kleuren zijn koel (veel blauwtinten), licht en gedempt. Hele felle, primaire kleuren zullen hem overschreeuwen. Zachte tinten staan hem het mooist. De warme bruin- en oranjetinten uit Loulou’s kastje doen helemaal niks voor hem, maar chocoladebruin dan weer wel. Omdat Benja een gedempt koel kleurtype is, kies ik voor hem ook geen spierwit maar offwhite.
Zoals gezegd is dit een beetje de basis van de kleurtypes. Zo zijn er ook 6, 10 of 12 seizoenen systemen, die gaan nog veel specifieker in op kleuren. Ook kun je tussen twee types in vallen, of neutraal zijn. Maar deze basiskennis heeft mij al heel veel miskopen gescheeld en helpt me bij het maken van keuzes voor nieuwe kleding. Toch leuk!
Wil je meer weten over kleurtypes? Je kunt eens googelen, of bijvoorbeeld Laura Lagom volgen op Instagram.
Meer van mijn hersenspinsels over baby’s en kids lees je hier!
Benieuwd wat voor kleding ik voor de kids koop? Bekijk deze reel met mijn eerste SS23 aankopen 🙂
No Comments