MINDSTYLE

Het verschil tussen een minimalist en een essentialist

6 maart 2019

Terug naar de basis, ontspullen, consuminderen en opruimen volgens de #KonMari methode. Hot topics anno 2020. En terecht! Ook ik merk dat ik de ruis in mijn leven wil verminderen. Helemaal nu ik moeder ben geworden, kom ik tijd tekort om alle ballen hoog te houden. Tijd om te gaan schrappen! Maar wat? En hoe?

Alles wegpleuren en minimalist worden

Soms heb ik zin om alles wat rondslingert in huis gewoon weg te pleuren. Leven met alleen het broodnodige en de rest elimineren. Als ik Google mag geloven ben je dan een minimalist. Leven met zo min mogelijk spullen. Hè, wat klinkt dat lekker. Ik zou alleen mijn woonaccessoires, edelstenen en mooi bewerkte sieradendoosjes eigenlijk wel gaan missen… Ik las dat je jezelf als minimalist kunt opleggen om strikt 100 items te bezitten. REGELS. Krijg ik een beetje jeuk van.

Na het lezen van het boek van Dennis Storm moet ik dit wel een beetje nuanceren. Het minimalisme gaat niet om regels of aantallen. Het gaat erom dat je elimineert wat niks toevoegt aan je leven. Dat is heel persoonlijk, het hoeven niet alleen praktische spullen te zijn die je houdt. Ook spullen die je ontzettend mooi vindt kun je gewoon houden. Kijk kritisch naar wat je in je leven wil en neem afscheid van spullen die alleen maar plek innemen en energie kosten. Oók achter de kastdeuren.

Niet minimaal maar essentieel

De meningen over het verschil tussen minimalisme en essentialisme verschillen. Is het niet hetzelfde? Dat ligt er maar net aan aan wie je het vraagt.

Veel minimalisten hebben als doel om met zo weinig mogelijk spullen hun leven te kunnen leiden. Essentialisten kijken naar wat voor hen essentieel is (goh). De minimalist kiest bijvoorbeeld voor 2 paar schoenen: een casual paar en een een formeel paar schoenen. De essentialist die veel waarde hecht aan zijn uiterlijk en uitstraling, zou dan eerder kiezen voor 4 paar schoenen. Het is voor die persoon essentieel om ook een paar sneakers en een paar feestelijke schoenen te hebben. Het gaat er hier niet om dat je zoveel mogelijk schrapt uit je leven, maar dat je duidelijk kiest voor wat je wél in je leven wilt. Daarbij kijk je ook naar de herkomst en kies je als het even kan voor bewuste producten. Less, but better.

Om nog even terug te komen op Dennis Storm; dit komt op heel veel punten overeen met wat hij beschrijft onder de term minimalisme.

Filteren maar

Eigenlijk maakt het geen zak uit hoe je het noemt. Minimalist, essentialist, ikdoemijneigending-ist… Het gaat om het filteren van wat wel en niet belangrijk is. Ik denk dat het zo in elkaar zit, maar het kan zomaar zijn dat deze begrippen voor jou een hele andere betekenis hebben. Voor mij springen er twee woorden uit die ik graag meeneem: Less en Better.

Om nog even terug te komen op Marie Kondo en haar #KonMari methode; dit is een middel om te komen tot je hogere doel. Does it spark joy? Sommige dingen heb je om te hebben. Die zijn er gewoon. En van sommige dingen word je echt blij. Net als bij je tijd en energie, filter je op stukken die een plek in je kast verdienen. Of in je leven. De rest moet wieberen. Het minimalisme/essentialisme is veel meer dan alleen je kledingkast opruimen. Het is een manier van leven, een manier om naar de wereld te kijken en een manier om het verschil proberen te maken.

Je tijd en energie zijn kostbaar

Mij spreekt het hele idee van minimalisme/essentialisme erg aan. Er is op dit moment zoveel wat ik ‘moet’, dat er bijna niks uit mijn handen komt. Frustrerend en belemmerend. Tijd om helder te krijgen wat voor mij van essentieel belang is om fijn te leven. Orde in de chaos scheppen en aandacht geven aan wat ik écht belangrijk vind. Bewuste keuzes maken en bewaken. Voor wie leef ik? En hoe kan het dat we met z’n allen zo geprogrammeerd zijn om maar te blijven kopen?

Het zal niet over een nacht ijs gaan, maar ik wil écht veranderingen gaan maken. Ik wil Loulou opvoeden met het idee dat ze haar geluk niet hoeft te halen uit het kopen van spullen. Ik wil een huis met lege/opgeruimde kasten, waar spullen een vaste plek hebben en waar er rust heerst. Waar we spullen bewaren die we bewust hebben gekocht.

Less, but better. Mijn nieuwe motto.

No Comments

Leave a Reply