MINDSTYLE

Het verschil tussen een minimalist en een essentialist

6 maart 2019

Terug naar de basis, ontspullen, consuminderen en opruimen volgens de #KonMari methode. Hot topics anno 2019. En terecht! Ook ik merk dat ik de ruis in mijn leven wil verminderen. Helemaal nu ik moeder ben geworden, kom ik tijd tekort om alle ballen hoog te houden. Tijd om te gaan schrappen! Maar wat? En hoe?

Alles wegpleuren en minimalist worden

Soms heb ik zin om alles wat rondslingert in huis gewoon weg te pleuren. Leven met alleen het broodnodige en de rest elimineren. Als ik Google mag geloven ben je dan een minimalist. Leven met zo min mogelijk spullen. Hè, wat klinkt dat lekker. Ik zou alleen mijn woonaccessoires, edelstenen en mooi bewerkte sieradendoosjes eigenlijk wel gaan missen… Ik las dat je jezelf als minimalist kunt opleggen om strikt 100 items te bezitten. REGELS. Krijg ik wel een beetje jeuk van. Alsof dat getal heel belangrijk is en de 100 behouden het doel is.

Verder spreekt het me wel aan. Less is more, het doen met zo weinig mogelijk spullen. Eigenlijk ga je met jezelf de uitdaging aan; je moet kritisch naar je manier van leven kijken en afscheid durven nemen van spullen en gewoontes die stiekem niet zoveel toevoegen. Ook op sociaal gebied ga je aan de slag. Welke mensen, afspraken en contacten dragen iets bij aan je leven? De rest verwijder je. Simple as that.

Niet minimaal maar essentieel

Er zit een wezenlijk verschil tussen minimalisme en essentialisme. Waar de minimalist het doel heeft om met zo weinig mogelijk spullen zijn leven te kunnen leiden, kijkt de essentialist naar wat voor hem essentieel is (goh). De minimalist kiest bijvoorbeeld voor 2 paar schoenen: een casual paar en een een formeel paar schoenen. De essentialist die veel waarde hecht aan zijn uiterlijk en uitstraling, zou dan eerder kiezen voor 4 paar schoenen. Het is voor die persoon essentieel om ook een paar sneakers en een paar feestelijke schoenen te hebben. Het gaat er hier niet om dat je zoveel mogelijk schrapt uit je leven, maar dat je duidelijk kiest voor wat je wél in je leven wilt. Daarbij kijk je ook naar de herkomst en kies je als het even kan voor bewuste producten. Less, but better.

Als essentialist kijk je dus eerst naar jezelf en je behoeften, voordat je gaat schrappen en keuzes maken. Wat vind ik belangrijk? Wat is voor mij van essentieel belang om goed en gelukkig te kunnen leven? Wat ga ik aandacht geven (en laat ik groeien) en wat (of wie) verwijder ik uit mijn leven? Wat is belangrijk voor JOU. Je stopt eens met alles te (willen) doen en overal ja op te zeggen.

Filteren maar

Eigenlijk maakt het geen zak uit hoe je het noemt. Minimalist, essentialist, ikdoemijneigending-ist… Het gaat om het filteren van wat wel en niet belangrijk is. Ik denk dat het zo in elkaar zit, maar het kan zomaar zijn dat deze begrippen voor jou een hele andere betekenis hebben. Voor mij springen er twee woorden uit die ik graag meeneem: Less en Better.

Om nog even terug te komen op Marie Kondo en haar #KonMari methode, dit sluit voor mijn gevoel heel mooi aan bij het essentialisme. Bij het opruimen van je kast ga je niet uit van een vaste hoeveelheid die je ‘mag’ houden. Nee, bij Marie moet je een sprongetje van blijdschap maken als je het item vast hebt. Does it spark joy? Het sprongetje gaat mij persoonlijk iets te ver, maar ik snap wel wat ze bedoeld. Sommige dingen heb je om te hebben. Die zijn er gewoon. En van sommige dingen word je echt blij. Net als bij je tijd en energie, filter je op stukken die een plek in je kast verdienen. Of in je leven. De rest moet wieberen.

Je tijd en energie zijn kostbaar

Mij spreekt het idee van het essentialisme erg aan. Er is op dit moment zoveel wat ik ‘moet’, dat er bijna niks uit mijn handen komt. Frustrerend en belemmerend. Tijd om helder te krijgen wat voor mij van essentieel belang is om fijn te leven en mijn doelen te bereiken. Orde in de chaos scheppen en aandacht geven aan wat ik écht belangrijk vind. Bewuste keuzes maken en bewaken. Less, but better. Mijn nieuwe motto.

Dit boek van Greg McKeown gaat in ieder geval mee op vakantie (in juni). Want ik heb nu echt even geen tijd om een boek te lezen.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply