Zie jij de term ‘capsule wardrobe’ ook steeds vaker online opduiken? Ik kom hem ineens overal tegen. Helemaal in lijn met het minimalisme en essentialisme, kijk je tijdens het maken van een capsule wardrobe kritisch naar je kleding. Wat heb je écht nodig en hoe maak je een basis waarmee je eindeloos kunt combineren? Interesting.
Leuk, maar wat is een capsule wardrobe nou precies
Een capsule wardrobe is niets meer en niets minder dan een garderobe die tussen de 30-40 stuks bevat. Je leest het goed, niets meer. Het is de bedoeling dat je een minimalistische en efficiënte garderobe maakt van goede basics en favorieten. Zo bouw je aan een duurzame garderobe waardoor je veel minder hoeft te kopen. Het tegenovergestelde van fast fashion zeg maar.
Garderobe met 37 stuks
De ideale garderobe bevat 37 stuks volgens iedereen . Dit zijn broeken, truien, vesten, jasjes/colberts, t-shirts, overhemden, jurken, rokken, schoenen en jassen. Je kunt bijvoorbeeld een verdeling maken van 9 paar schoenen, 4 rokken, 5 broeken, 15 bovenstuks, 2 jurken en 2 jasjes/colbertjes. Maar dit ligt helemaal aan wat je veel draagt en waar jij je prettig in voelt.
Deze items hoef je in ieder geval niet mee te tellen:
- Ondergoed
- Nachtkleding
- Sportkleding
- Accessoires
Leuk feitje: de meesten van ons dragen 20% van hun huidige kleding zo’n 80% van de tijd. Ik weet zeker dat je dit ook herkent; je hebt favorieten die je telkens weer van het droogrek pakt als ze amper droog zijn. Daarnaast heb je ook kleding die dient als opvulling, zodat je kast zich niet alleen voelt als je weg bent. Daar moet je dus vanaf. Z.s.m.
Stappenplan capsule wardrobe
Hoe begin je en waar let je op? In het kort het stappenplan:
- Definieer je stijl en lifestyle
- Bepaal het seizoen
- Verzamelen en elimineren
- 2e ronde keuzes maken
- Aanvullen
1. Definieer je stijl en lifestyle
Goed, je wil een capsule wardrobe samenstellen. Het doel van deze garderobe is dat de kleding helemaal past bij wie jij bent. Zo ben je minder gevoelig voor trends en kun je jaren vooruit met tijdloze items.
Het kan lastig zijn om te bepalen wat je dan precies nodig hebt. Je kunt een bord aanmaken op Pinterest en outfits en kleuren pinnen die je aanspreken. Kijk bij kleuren niet naar wat in de mode is, of wat je leuk vindt staan bij iemand anders. Bepaal wat voor type je bent en welke kleuren echt iets doen voor jou. Passen warme kleuren beter bij je huid, of juist koele tinten? Kijk per seizoen naar je basiskleuren en kies daar accentkleuren bij. Zorg dat je ze mooi kunt combineren. Een voorbeeld:
Basis: zwart, wit, donkerblauw
accent: bordeauxrood, cognac, antraciet
Bedenk daarnaast wat jouw lifestyle is. Moet je netjes naar je werk? Heb je genoeg aan casual outfits of ga je vaak naar feestjes? Alles bij elkaar vormt de basis waaraan jouw capsule wardrobe moet voldoen.
2. Seizoen bepalen
Omdat we in Nederland 4 seizoenen kennen, kun je 2 tot 4 capsule wardrobes per jaar maken. Bij deze stap bepaal je voor welk seizoen je aan de slag gaat. Dit kan bijvoorbeeld lente zijn, of lente/zomer. Als we hiervan uitgaan dan kun je in deze stap al je dikke wintervesten en truien dus opbergen.
3. Verzamelen en elimineren
Verzamel alle kleding die je in de lente kunt dragen. Je kunt dit per kast, plank of kamer doen, maar ook rigoureus a la Marie Kondo. Haar methode schrijft voor dat je AL je kleding op 1 stapel moet leggen en alles één voor één moet bekijken. Dit doe je bijvoorbeeld op je bed. Tip: trek er wel een dagje voor uit zodat niet de helft blijft liggen. Een grote stapel kleding op je bed terwijl je wil gaan slapen is bijna net zo erg als dat je er ’s avonds achter komt dat je je bed nog moet opmaken.
Waarschijnlijk kun je in no time je favorieten eruit vissen. De kleding die al een paar jaar in je kast hangt en die je nooit draagt je gelijk elimineren. Doe deze kleding naar de kledingbank, verkoop het op Marktplaats of maak er iemand anders blij mee. Wel zo duurzaam!
Zo, de eerste schifting is gemaakt. Waarschijnlijk blijft er een stapel over die in het grijze gebied valt tussen favorieten en opvulling.
4. 2e ronde keuzes maken
In de eerst stap heb je je stijl gedefinieerd en heb je voor jezelf een overzicht gemaakt van je ‘lifestyle’. Pak de kleding erbij die op de ‘misschien’ stapel ligt en kijk kritisch naar elk stuk:
- Past het bij de stijl die je voor ogen had?
- Klopt de kleur met je kleurenpalet?
- Kun je het makkelijk met je favorieten combineren?
- Past het bij je lifestyle?
Zo ga je de hele stapel door en hou je alleen die stuks waarvan je weet dat ze helemaal passen bij jouw plaatje. Wees kritisch en hou spullen niet omdat ze ‘ooit duur waren’ of ‘misschien ooit nog wel eens van pas komen’.
Klaar? Tel hoeveel stuks je van elk kledingstuk hebt. Staar je niet blind op een totaal van 37 stuks, maar hou dit aan als richtlijn. Er komt geen capsule wardrobe-politie langs met een bekeuring als je meer stuks in je kast hebt. Het belangrijkste is dat jij blij wordt van alles wat er in je kast hangt. En dat je er goed mee kunt combineren.
5. Aanvullen
Sorteer je kleding per categorie en bepaal of je nog iets mist. Heb je 4 t-shirts maar geen mooi vestje om eroverheen te dragen? Dan mag die op je shoppinglist. Probeer in deze stap de fast fashion ketens te vermijden (je weet wel welke) en koop iets van mooie kwaliteit (en het liefst duurzaam geproduceerd natuurlijk). Omdat je veel minder hoeft te kopen, kun je meer geld uitgeven aan een mooi kwalitatief item. Daar word je toch ook veel blijer van?
Besef wel dat je dus dat seizoen niet meer gaat shoppen voor kleding als je je wardrobe hebt aangevuld. Jouw garderobe is compleet en je hebt simpelweg niks nodig. Laat je niet verleiden door acties of kortingscodes, schrijf je desnoods uit voor nieuwsbrieven. Door je mindset te veranderen hou je meer geld en tijd over voor andere leuke dingen. Ik kreeg de tip om True Cost te kijken op Netflix, een goede stok achter de deur.
Doordat je kleding koopt van goede kwaliteit die perfect past bij jouw stijl en lifestyle, zie je er altijd uit om door een ringetje te halen.
Ik ga beginnen aan mijn allereerste echte capsule wardrobe!
Wie doet er mee?
1 Comment
Geweldige tips! Stap voor stap kunnen we onze eigen capsule garderobe creëren. Ik begon het te creëren door kleding van betere kwaliteit te kopen. Ik droeg mijn wollen jas de hele herfst en winter, en zelfs aan het begin van de lente. Eén jas en het was zo handig.