KIDS LIFESTYLE LIJSTJES PLAY

10 Cadeautips voor de eerste verjaardag

24 september 2019
cadeautips 1 jaar

Tijdens de voorbereiding voor Loulou’s eerste verjaardag ging ik nadenken over cadeau’s. Je kunt heel nobel tegen familie en vrienden zeggen dat je kind écht niks nodig heeft, maar de praktijk leert dat mensen het vaak toch leuk vinden om een cadeautje te geven. Het is nog een beetje on-Nederlands, maar ik koos ervoor om een lijstje te maken op Lijstje.nl. Zo wilde ik o.a. voorkomen dat Loulou speelgoed dubbel zou krijgen. En heel eerlijk, nu Loulou zelf nog geen mening heeft, bepaal ik graag welk speelgoed er in huis komt 😉

1. Sensory tafel van Ikea

sensory tafel ikea cadeau eerste verjaardag

Voor haar eerste verjaardag kreeg Loulou van ons de Flisat kindertafel met bijpassende Trofast bakken van Ikea.

Deze tafel is eigenlijk bedoeld als knutseltafel waarin je het speelgoed van je kind kunt opbergen (ook best handig), maar wij gebruiken hem als sensory tafel. Tenminste, dat is de bedoeling. Loulou stopt nu nog veel kleine dingen in haar mond, dus het echte sensory spel met ingrediënten als zand, water, waterkralen en vondsten uit de natuur moet dus nog even wachten. Ik vul de bakken nu vaak met haar speelgoed op thema, kleur of materiaal. En eerlijk is eerlijk, ze loopt ’s ochtends altijd als eerste naar haar mooie eigen tafel.

2. Wobbel

wobbel cadeau eerste verjaardag

Ik had eigenlijk in gedachten om Loulou een Wobbel te geven voor haar eerste verjaardag. Het is zo’n mooi en veelzijdig item! De Wobbel is een houten balansbord en komt voort uit het Waldorf onderwijs. Dit is zo’n typisch voorbeeld van speelgoed dat heel veel verschillende dingen kan voorstellen. Een glijbaan, autoweg, schommelstoel, tunnel, brug… Kids kunnen hun fantasie de vrije loop laten gaan. Daarnaast is het geen lelijk ding in je woonkamer. Ook niet onbelangrijk.

Wij zouden zijn gegaan voor de Wobbel Original met vilt. Wie weet voor kerst (samen met de opa’s en oma’s) of haar tweede verjaardag!

3. Eerste pop

pop eerste verjaardag cadeau eerste verjaardag

Wat is er schattiger dan een klein poppenmoedertje of -vadertje? Ik speelde vroeger eigenlijk nooit met barbie’s, maar ik was wel gek op mijn poppen. Daarom vroegen we aan opa en oma voor Loulou’s verjaardag haar eerste pop. Het is babypop Maria geworden van Corolle. Een klein, zacht popje met een getinte huidskleur en donkere ogen. Net als Loulou zelf 🙂

Inmiddels is ze ook trotse poppenmoeder van jongenspop Gordi van Paola Reina. Gordi heeft een superschattig outfitje aan van Minikane. Loulou heeft alleen wel een (grappige) haat/liefde verhouding met het mutsje.

4. Loopwagentje of poppenwagentje

loopwagentje 1 jaar cadeau eerste verjaardag

De meeste kinderen zullen volgens mij ergens rond 1 jaar gaan proberen om te staan en te lopen. Dan is een loopwagentje natuurlijk het perfecte cadeau! Loulou kreeg dit leuke I’m Toy tijger loopwagentje van opa en oma. Je kunt erachter lopen, maar er zit ook een vormenstoof aan de zijkant en je kunt er op zitten. Omdat ze al vrij goed liep op haar eerste verjaardag, is ze vooral heel druk met de uitdaging om er zelf op te gaan zitten (waarna wij haar moeten mogen duwen).

Daarnaast ligt haar pop in mijn oude rieten poppenwagentje, hier loopt ze ook graag achter. Deze poppenwagentjes zijn nog steeds te koop bij Dille & Kamille.

5. Houten dieren van Holztiger om te verzamelen

holztiger houten dieren

Wat zijn dit leuke cadeautjes! Wij verzamelen sinds Loulou’s eerste verjaardag de houten speelgoeddieren van Holztiger. Vergelijkbaar zijn de houten dieren van Ostheimer, deze merken zijn prima te combineren. Wij hebben nu een leeuw, gorilla, zebra en een baby beertje in huis. Loulou speelt er heel veel mee en ze krijgt ook gelijk mee hoe de dieren heten.

Uiteraard gaan we nog verder sparen, want er zijn nog zoveel dieren te koop! Het mooie aan dit speelgoed is dat het tijdloos en duurzaam is. Het kan dus prima worden doorgegeven aan broertje, zusje, neefje, nichtje of zelfs de volgende generatie.

6. BioBUDDi bouwblokken (duplo)

duplo biobuddi eco

Hebben jouw ouders of schoonouders ook nog een bak (of bakken) Duplo op zolder staan? Dit speelgoed is echt niet kapot te krijgen! Wij laten die bakken lekker bij de opa’s en oma’s, zodat Loulou daar ook met Duplo kan spelen. Maar thuis kunnen mooie bouwblokken natuurlijk ook niet ontbreken!

Omdat ik voor een duurzame variant wilde gaan, hebben wij de BiOBUDDi bouwblokken gevraagd voor haar verjaardag. Deze passen gewoon op de ouderwetse Duplo blokken, maar zijn gemaakt van de resten van suikerriet en 100% recyclebaar. Oh en de kleuren zijn ook nog eens mooier naar mijn bescheiden mening 😉

7. Houten stapelspeelgoed van Wooden Story

the milkminimalist stacking toy cadeau eerste verjaardag

Deze ‘stacking toy’ van het Poolse merk Wooden Story is, naast leuk om mee te spelen, ook gewoon heel mooi. De blokken zijn van verschillende houtsoorten gemaakt waardoor je een fijn kleurverschil ziet. Er is een model met iets grotere blokken dat misschien meer geschikt is voor kids vanaf 1 jaar. Maar Loulou kan de meeste blokken er wel op krijgen en vindt hem steeds interessanter.

8. Houten speelbak van Grapat

cadeau eerste verjaardag

Deze houten speelbak van Grapat is perfect om in te spelen met de houten Holztiger diertjes, kinetisch zand of ander klein speelgoed. Loulou gaat er zelf ook vaak in zitten als ik hem op de grond zet. De bak is gemaakt van mooi blank beukenhout en op de bodem staan de vier elementen afgebeeld (vuur, lucht, water en aarde). Je kunt er ook een leuke seizoenstafel van maken.

Hier gaan we nog veel gebruik van maken!

9. Ikea Keukentje

ikea duktig keukentje

Een speelgoedkeukentje had ik vroeger ook geweldig gevonden. Deurtjes die open en dicht kunnen, aan de slag met potten en pannen… Heerlijk toch! Wij kregen een nieuw Ikea Duktig keukentje van familie, maar tweedehands kan ook prima! Vooral omdat veel mensen (waaronder ik) hem toch nog gaan schilderen en pimpen.

10. Leuk (geluiden-) boekje

geluidenboekje cadeau eerste verjaardag

Boeken zijn altijd een goed idee! Omdat Loulou nog redelijk lomp omgaat met boeken en tijdschriften (haar favoriet), laat we haar voornamelijk spelen met kartonnen boekjes. Extra leuk is het natuurlijk als daar ook een geluidje uit komt. Wij vroegen het boekje De muziek van Mozart van Marion Billet voor haar eerste verjaardag. Leuke tips zijn ook: Fijne verjaardag voor jou! van Nicola Slater en Grote Dieren van Marion Billet.

Dit waren mijn cadeautips voor vandaag… Hopelijk heb je er wat aan!

Heb je zelf nog andere tips? Laat ze dan hieronder achter, ik ben benieuwd.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Anneke 24 september 2019 at 9:38 pm

    Let op oude Duplo blokken! Volgens onderzoek zouden deze giftige stoffen bevatten.

    • Reply Nadja 25 september 2019 at 8:10 am

      Hi Anneke, ja van voor 1988 meende ik, he? Bedankt voor de aanvulling!

    Leave a Reply