FASHION KIDS KIDSWEAR SLIDER

Duurzame sneakers van Veja (+ vegan!)

17 maart 2019

Sneakers. I love them. Het liefst loop ik 80% van mijn tijd op sneakers. Ze zitten ZO lekker en je kunt ze bij ongeveer elke outfit dragen. Hoog tijd om eens te kijken naar duurzame sneakers!

Duurzame sneakers

Nu ik ook op fashion gebied duurzamere keuzes wil maken, ben ik op zoek gegaan naar duurzame sneakers. Ik draag eigenlijk uitsluitend Nike’s. Puur omdat ik ze mooi vind. Gelukkig besteedt Nike steeds meer aandacht aan het verduurzamen van het productieproces. Zo is er in de markt naar eigen zeggen geen enkel sneakermerk dat meer gerecycled polyester gebruikt dan Nike. Dat gaat dus de goede kant op.

Maar omdat ik net dat stapje verder wil gaan (ha leuke woordspeling), ben ik verder gaan zoeken. En zo kwam ik terecht op de website van Veja. Deze hippe (ja vind ik wel) Franse sneakers zijn gemaakt van biologisch katoen, fair trade rubber en plantaardig gelooid leer. Daarnaast hebben ze ook een uitgebreide vegan collectie. Voor man, vrouw én kind. Hoe cool!

Fairtrade sneakers

Naast het gebruik van zoveel mogelijk duurzame materialen, worden de Veja sneakers ook met respect voor de mens gemaakt. De sneakers worden in Brazilië geproduceerd. Er wordt direct met de producenten gewerkt, de ‘middleman’ is uit het proces gehaald. Daarnaast worden eerlijke prijzen afgesproken met de families die doormiddel van 1 tot 3 jarige contracten weten waar ze aan toe zijn de komende tijd.

Een Veja sneaker is zo’n 5 tot 7 keer duurder om te maken dan een sneaker van grote merken die minder investeren in mens en milieu. Om de schoenen voor dezelfde prijs te kunnen aanbieden, investeert Veja niet in marketing. Geen dure reclames en campagnes dus. Reality, not fiction. Zoals ze zelf zeggen.

Vegan sneaker collectie

Veja heeft een uitgebreide vegan collectie. Vegan betekent dat er geen dierlijke producten worden gebruikt. Vaak wordt leer dan vervangen door plastic, maar het produceren van nieuwe plastic producten past niet bij de visie van het merk. Daarom wordt er door Veja gekozen voor stoffen gemaakt van maïs, gerecyclede plastic flessen, gerecycled katoen en jute.

Naast de vegan collectie, maakt Veja gebruik van nog een vooruitstrevend materiaal: vissenleer. Een aantal modellen zijn namelijk uitgevoerd in tilapia huid. Normaal gesproken worden de huiden van de vissen in vissenkwekerijen weggegooid. Veja maakte van dit restproduct een chique sneaker.

Twinning met duurzame sneakers van Veja

Loulou en ik zijn om! Wij gaan deze zomer twinning met een paar hippe en verantwoorde Veja sneakers in onze capsule wardrobe. Tom zal wat moeilijker over te halen zijn met zijn voorliefde voor Nike, maar meestal lukt het ons wel 😉

Tom, hieronder wat opties voor jou (en natuurlijk de andere mannen die dit lezen):

Ken jij nog andere duurzame sneaker- of schoenenmerken die ik niet mag missen? LMK!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply