BABY LIJSTJES

Onze natuurlijke en duurzame baby essentials

23 maart 2020

Tijdens mijn zwangerschap ben ik op zoek gegaan naar duurzame varianten van de ‘standaard’ baby producten. Ik wilde het allerbeste voor mijn baby, maar ook voor de wereld waarin ze zou opgroeien. Helemaal nu we middenin de coronacrisis zitten, besef ik me hoe belangrijk het is dat we betere keuzes gaan maken. Alle beetjes helpen! Daarom deel ik in deze blog onze favoriete ecologische en duurzame baby essentials.

Jackson Reece billendoekjes

Natuurlijke billendoekjes Jackson Reece

Ik heb dus serieus een hele studie gewijd aan het uitzoeken van de beste billendoekjes. Klinkt een beetje overdreven, de zwangerschapshormonen vierden dan ook hoogtij. Maar als je bedenkt hoe vaak je de doekjes gebruikt op de huid van je baby dan is het misschien toch wel het onderzoeken waard… Ik vergeleek de onderzoeken van de Consumentenbond met meningen van andere duurzame bloggers en mijn eigen gezonde verstand. Hierbij hield ik ook rekening met allergie gevoeligheid en de ecologische footprint van de producten. Uiteindelijk kwamen de Jackson Reece Natural billendoekjes als beste uit de bus. Waarom? Nou de billendoekjes zijn ongeparfumeerd, natuurlijk, hypoallergeen, niet gebleekt met chloor en vrij van chemicaliën, parabenen en alcohol. Daarnaast zijn de doekjes biologisch afbreekbaar en is er niet getest op dieren.

De Jackson Reece billendoekjes zijn uiteraard niet zo goedkoop als bijvoorbeeld huismerken, maar voor ons zeker het geld waard. Bij De Kleine Lama kun je een doos van 12 stuks met korting kopen. Je betaalt dan €3,25 per verpakking van 56 stuks. De verpakking en de samenstelling van de billendoekjes zijn inmiddels iets veranderd (om ze nog milieuvriendelijker te maken).

Glazen flessen van Dr. Brown’s

Glazen babyfles dr Brown's

Hij is minder bekend dan de plastic variant, maar wij hebben heel bewust voor een glazen fles van dr. Brown’s gekozen. Hoewel de plastic babyflessen in Nederland bpa-vrij zijn, vond ik glas toch een fijnere keuze dan plastic. Niet in de laatste plaats omdat ik het veel schoner vind. Ik zag bij vriendinnen dat plastic flessen op een gegeven moment verkleuren en dat er toch een bepaald geurtje in blijf hangen. Een glazen fles blijft mooi helder en er ontstaan geen krassen waar vuil in kan blijven zitten.

Er zijn verschillende merken glazen flessen. Wij hebben voor dr. Brown’s gekozen omdat we goede verhalen hoorden over de ventielen tegen krampjes. Deze fles heeft een siliconen speen, mocht je liever een natuurrubber speen gebruiken dan kun je die er los bij kopen (of een ander merk fles als Natursutten kiezen). Je vindt alles o.a. bij Green Jump, een van mijn favoriete webshops voor duurzame (baby) producten.

Hevea fopspeen

Hevea natuurruber speen

Waar vroeger alle speentjes van plastic waren, zijn er nu gelukkig ook natuurlijke opties. Wij kozen voor een volledig natuurrubberen speen van Hevea, beter voor de baby en beter voor het milieu. Hevea maakt spenen van 100% rubber van de Hevea boom. Ze zijn dus helemaal natuurlijk en biologisch afbreekbaar. De speen is naadloos, er kan geen vuil blijven zitten tussen de schild en de speen.

Loulou pakte deze speen vrijwel gelijk en slaapt nu nog steeds met een Hevea speentje. Ze zijn er inmiddels ook in leuke kleurtjes, gekleurd met veilige minerale stoffen. Ik bestel ze (tegelijk met de billendoekjes) bij De Kleine Lama.

Natuurlijke vitamine D en K druppels van Laveen

Natuurlijke vitamine D en K druppels baby

Vanaf 8 dagen kun je je baby extra vitamine D en K geven. Vitamine D is goed voor de groei en behoud van stevige botten en helpt het lichaam calcium uit voeding op te nemen. Vlak na de geboorte krijgt je baby vitamine K toegediend voor bloedstolling van de verloskundige (als je dit wil), hier kan hij een week mee vooruit. Na die week kun je je baby extra vitamine K geven totdat hij 3 maanden is. Daarna gaat zijn lichaam het zelf aanmaken. Wij kozen (en kiezen nog steeds) voor vitaminedruppels van Laveen. De druppels voor zuigelingen zijn 100% natuurlijk en bestaan uit biologische olijfolie en vitamine D en K. Meer niet. Dus geen toegevoegde suikers of andere onnodige vulstoffen.

Of je extra vitamine K moet geven ligt aan de voeding die je baby krijgt. Bij borstvoeding wordt aangeraden extra vitamine K te geven totdat hij 3 maanden is. Bij flesvoeding geef je extra vitamine K als je baby minder dan een halve liter flesvoeding krijgt. Boven de 500 ml krijgt hij genoeg vitamine K binnen via de flesvoeding. Het is jouw keuze of je extra vitamine K wil geven.

Natuurlijke baby huidverzorging van Weleda

Natuurlijke huidverzorging voor baby

Ook bij het kiezen van bodylotion en gezichtscrème ben ik uiteraard op zoek gegaan naar de beste keuze. Ik wilde 100% natuurlijke producten, zonder parfum, geschikt voor de meest gevoelige huid. Je weet immers nooit hoe dat tere babyhuidje gaat reageren op producten. Ik kwam uit bij de Witte Malva lijn van Weleda. De Witte Malva producten bevatten o.a. extracten van biologische Witte Malva (plant), driekleurig viooltje en biologische kokos- en sesamolie.

Toegegeven, we moesten wel even wennen aan de specifieke geur. Doordat er geen parfum in zit, ruikt het anders dan wat je misschien gewend bent. Maar ondertussen zijn we helemaal gewend en horen zowel de bodylotion als de gezichtscrème nog steeds bij Loulou’s beauty routine 😉

Badschuim van Minois Paris

De eerste maanden ging Loulou zo weinig mogelijk in bad, zonder badschuim. Voor zo’n klein baby’tje vonden we het niet echt nodig om iets in bad te doen. Na zo’n 3 maanden wilden we wel iets lekker geurends in bad gebruiken, uiteraard weer met natuurlijke ingrediënten. Ik kwam uit bij de heerlijke badschuim van Minois. Deze geur zal mij voor altijd terugvoeren naar die bijzondere babyfase van ons meisje. Heerlijk!

Minois badschuim bevat alleen natuurlijke, organische ingrediënten zoals biologisch bloemenwater van oranjebloesem en honing. Uiteraard vrij van parabenen, sulfaat, fenoxyethanol, siliconen, kleurstoffen en andere toevoegingen. Te koop bij o.a. PSikhouvanjou en Bonbon On The Block. Ook leuk als duurzaam kraamcadeau!

Onze duurzame baby essentials

Dit is een deel van onze favoriete duurzame en natuurlijke baby essentials. Wij gebruiken ook graag producten van Oh-Lief en Naïf, hier zal ik binnenkort ook eens over schrijven.

Dit artikel is op geen enkele wijze gesponsord. Wat je leest is oprecht enthousiasme over de producten, hopelijk heb je er iets aan.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply